ZONGULDAK / EREĞLİ - Bahçelievler İlkokulu

STEM SURVIVOR

Milli Eğitimin genel amaçlarında ve özellikle fen bilimleri programının amaçları arasında bilimsel süreç becerileri, yaşam becerileri, mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir (MEB, 2018). Bu ifade ile Millî Eğitim Bakanlığımız STEM eğitimin gerekliliğinden bahsetmiştir. STEM eğitimi ile öğrenciler günümüz karmaşık yaşam problemlerine çözüm üretirler. Sorgulama, araştırma, derinlemesine öğrenme, inovasyon, üretme ve bireysel öğrenme imkânı sağlamaktadır.Ancak öğretmenlerin STEM alanlarına yönelik çalışmalar yapmalarında gerek kavramsal gerekse de uygulama açısından bazı sorunların olduğu gözlemlenmektedir. Bu sorunların en başında, “STEM yapacağız ama nereden başlayacağız?”  sorusu gelmektedir. Farklı disiplinlerin entegrasyonu, teknolojinin işe koşulması, problem durumunun belirlenmesi,  problemin çözümü için hangi metotların kullanılması gerektiği gibi zincirleme sorunlar STEM’i öğretmenlerin gözünde imkânsız hale getirmektedir. Özellikle popüler STEM’in salt pahalı robotik uygulamalarla özdeşleştirilmesi öğretmenler için ulaşılmaz ve pahalı diye düşünülen bir model haline getirmektedir.

Bu nedenle araştırmamızda öğretmenlerin doğru STEM planlarını uygulamaları sağlanarak STEM tutumlarında istatistiksel olarak bir fark olup olmadığı gözlendi. Aynı zamanda öğrencilerde STEM eğitimi ile oluşacak kazanımlar gözlendi. Bu araştırmada 2 farklı ülkede, 12 öğretmen ile ilkokul düzeyindeki 207 öğrenci ile çalışılmıştır. Problemlerin çözümünde çocukların öğrenmelerinde önemli bir yere sahip olan öyküler kullanılmıştır.  Öykülerin konusu bir grup kertenkelenin ülkemizin yedi turistik mekânında yarışmalara katılmalarıdır.  Aynı zamanda katıldıkları yarışmalarda karşılaştıkları problemlere mühendislik becerileri ile çözüm bulmaları şeklinde belirlendi. Mühendislik becerilerini kullanırlarken doğa temelli çevre konularına da atıfta bulunuldu.

Yazılan bu öyküler sayesinde Türkçe, Matematik,  Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler kazanımlarının öğretimi sağlanmıştır. 5E öğrenme modeline göre hazırlanan STEM planları ile öğrenciler kendi başlarına öğrenme faaliyetleri gerektiren çalışmalar yapmıştır. Her ay yeni bir plan uygulanarak 7 ay boyunca STEM planları uygulanmıştır. Keşfetme bölümünde teknoloji entegrasyonunu için birçok web2 aracı kullanılmıştır. Pandemi nedeniyle araştırma sonu sergisi web2 araçları ile online olarak yapılmıştır.  Sunumlarla desteklenen öğrenme senaryosu mühendislik sürecini klasik ve alternatif değerlendirme araçlarıyla değerlendirip öğrencilerden dönütler sağlanmıştır. Araştırma sosyal medyada, okul web sayfalarında,  yerel gazetede haber olarak ve Eğitimde İyi Örnekler Konferansında iyi örnek olarak seçilerek, sunumu yapılmış ve daha geniş kitlelere ulaşmıştır. Ayrıca Scientix bloğunda makalesi yayınlanmıştır. Projedeki tüm öğretmenler hem kalite etiketi hem de Avrupa Kalite etiketi almıştır. Türkiye’de en başarılı 200    proje   arasına girerek 12.Ulusal e-Twinning Konferansına davet edilmiştir.

07-03-202407-03-202407-03-202407-03-202407-03-202407-03-2024
06-10-2021

Haitian Creole Persian

//   TRANSLATE with COPY THE URL BELOW Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back //